onsdag 26 mars 2014

Recept!

Bloggen och även jag kommer att ta det lugnt ett tag framöver!

3 veckor med gipsad fot och sedan några veckor till för sjukgymnastik. Under tiden samlar jag på mig massor av recept, inspiration och energi tills det är dags att köra igång igen.

Bra recept som funkar alla dagar!
Toppenrecept!

Foten mot skyn!
Laddad med kokböcker och Swefilmer.

Vi ses! /// Carina

Svart som Sot!

Enkelt och fantastiskt Gott!

Sotad kål!
Kan både vara huvudrätt eller ett gott tillbehör till lunchen. Sätt ugnen på 140 grader och lägg in den hela kålen på en plåt. Låt  stå i 3 timmar, tiden är beroende på hur stort kålhuvud är. Låt kålen ryka av lite och klä sedan av de svarta bladen. Tärna eller strimla resten och blanda med flingsalt, smör och rapsolja. Serveras med knaperstekt tärnat bacon eller som ett tillbehör till pannbiffen.

Supergott!

Kör så det ryker! // Carina

söndag 16 mars 2014

Svenskt eller?

Köper vi bara Svenskt!

Radion sände i lördags ut nyheter om att Tibro kommun inte köper så stor andel svenskt som är möjligt.


Det sjuder i alla skolkök i hela Sverige med stora intressen med att få arbeta med bra råvaror. Råvaror som man med stolthet kan servera till våra växande barn och ungdomar. Att få servera kött där vi i köken vet att djuren utfodrats med rätt foder, levt under värdiga förhållanden och till sist blivit slaktade på rätt sätt, gör att vi kan servera ett "schysst käk" i skolan. För med all säkerhet märks det om köttet kommer från en glad gris eller inte.

Tibro är på gång med mer medvetna inköp!
 Har detta året fått den lokala Grönsakshandlaren Grönsakshuset tillbaka, vilket vi i köket uppskattar. Här får vi lokalt odlad potatis, ekologiska bananer m.m. Handlar vi grönsaker efter säsong får vi frukt och grönt från vårt land.

Mjölken, smöret och mjölet är både ekologiskt och svenskt. Kycklingen är från Kronfågeln, fisken är MSC-märkt och det finns även andra godbitar att hitta ifrån de upphandlade avtal vi har idag.

Vi vill kunna servera våra ungdomar det bästa!

Kör så det ryker! // Carina


Vildsvin på Menyn!

Helgrillat vildsvin på skolgården!

Ett vilt tema som var väldigt uppskattat. Många som fick provsmaka på vildsvin för första gången i sitt liv och tyckte om det.


Som har som affärsidé att erbjuda bra lokalproducerad mat, i miljöer och med intryck som ger krydda på måltiden.
Vi har tidigare köpt in älg och vildsvinsfärs av Naturbordet och gjort biffar. Denna gången gjorde den fantastiske Lars Klint ett gästspel tillsammans med sin kollega Tommy Högberg och grillade helt vildsvin. Klockan fyra stod killarna på skolgården och eldarna klara för grillning. Nu kunde eleverna gå ut och titta på när Lars kryddade och sprutade in saltlösning i köttet under tiden som grisen vändes över grillarna.

Det luktade fantastiskt gott runt om hela skolan.

Inne luktade det gott från nybakat bröd!
Här är några utav alla grisar som serverades i brödkorgarna. 

Blommor klara för borden!
Fina mini-Gerbera

Bordsryttare!
På borden levande ljus, blommor och en bordsryttare med dagens meny.

Levande Musik!
Elever som spelade och sjöng under lunchen.

Med fint dukade lady och lufsen bord och tända kandelabrar på serveringsdiskarna var stämningen på topp!
Vi serverade provsmakning av det hela vildsvinet samt en tacokryddad viltsvinsfärs som serverades med tunnbröd och massor av tacoinspirerade grönsaker, salsa, dressingar och riven ost.

Lokal Tv, Radio Skaraborg och Skaraborgs läns allehanda fanns på plats!


Vi ville med denna temadag bjuda på en smak och en ny upplevelse utöver det vanliga, bryta vardagen och visa vad man med skolmat kan göra. Närproducerade råvaror av högsta kvalité gör succé.

Vi tackar Naturbordet för att de vill komma till oss!
Vi hade grymt kul tillsammans!

TACK!

Kör så det ryker! // Carina


måndag 10 mars 2014

Tack Borås!

Viskastrandsgymnasiet som ligger i ett omgjort spinneri i Borås!

Målsättningen på skolan är att ge all kunskap du behöver för att kunna jobba med ditt intresse i framtiden. De har åtta yrkesprogram som ger möjligheten att få arbete direkt efter gymnasiet. Här kan man också läsa Media och Digital Design, som är en del av det studieförberedande Estetiska programmet. På skolan finns Skandinaviens största och modernaste simulatorhall för lastbilar och anläggningsfordon.

Idag var det studiedag och en leverantörsmässa för kockar i de offentliga måltiderna i kommunen var på plats. Här hittade jag kompisar från Arla. 
Jag blev inbjuden hit för att visa upp och sprida ett gott exempel med vårt helhetsarbete på måltiden hos oss. Samtidigt berätta om våran nya satsning på 
Grönt till alla!
Kikärtsbiff
Ostpanerad palsternacka

Kidneyspett

 Några av våra nykomlingar i serveringsdisken. Idag passade jag på att visa filmen som Arla spelade in hos oss..

och när vi tog emot Priset i Arla Guldko kategori Bästa Matglädjeskola…

Att vi arbetar med FAMM-modellen vet nog alla i dag. Hur viktigt det är att öppna upp, bilda matråd, få en gemenskap och en samhörighet med alla på skolan. Vi finns på restaurangen för våra gäster, skapa det bästa för att de sedan ska få kraft till fortsatta studier som i sin tur ger eleverna vingar.



Jag vill passa på att tacka den snälla IT-ansvariga kille som hjälpte mig få igång mitt bildspel. SuperTack!

Tack för den fina presenten!
Som kom ifrån Ulricehamn
Jättegod!
Choklad med surdegskrisp!

Hoppas vi ses snart igen!
Kör så det ryker! // Carina

lördag 8 mars 2014

Grisfest!

Torsdagen 13/3
Grillar



Helt vildsvin

Vi provsmakar på
Helstekt gris
och serverar
tacokryddad vildsvinsfärs med goda tillbehör i serveringen

Välkomna till

Fågelviksrestaurangen!
Kör så det ryker! // Carina

tisdag 4 mars 2014

5 miljoner!

I hela Sverige äts det idag 5 miljoner semlor!
Fettisdagen!

Vi har serverat 430 stycken semlor som vi gjort helt och hållet själva. Bullen är bakad på ekologiskt vetemjöl, en solrosmassa gjord på mixade rostade solrosfrön och sockerlag. Nyvispad grädde och så siktat florsocker på hatten.

Semla med solrosmassa!
Jättegott!

Solrosmassa!
Recept till 6 semlor:
3 dl rostade solrosfrön
1/2 dl socker
1 dl vatten
Vatten och socker kokas upp tills sockret löst sig. Mixa tillsammans med de rostade solroskärnorna.


Fastlagsris!
Fastlagsris förekom i en gammal sed från 1600-talet som innebar att man risade varandra, det vill säga att husfadern piskade familjemedlemmarna med riset, antingen på Fettisdagen eller Långfredagens morgon. Det skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Risningen har även påståtts vara livsbefrämjande och lyckobringande. Risandet övergick under 1700-talet i en lek där barnen piskade sina föräldrar på morgonen och där sjusovarna utsattes för risbastu. Alltså likt den finska bastutraditionen. Oftast användes björkris, även om annat ris förekom. Från 1700-talet slut skulle fastlagsriset även vara dekorativt och var ofta utsmyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Ibland försågs det även med färgade pappersremsor innehållande rim. Påskfjädrarna kom dock inte till förrän under 1800-talets mitt, och blev vanligt förekommande först på 1930-talet. I Stockholm såldes även färdigpyntat ris, åtminstone från 1870-talet. De rika barnen kunde köpa ris där dekorationerna bestod av godis.[
källa: Wikipedia

Jättefint på våra serveringsdiskar!

Kör så det ryker! // Carina

Så kan du jobba dig Rik!

Gösta Rik kan bli Årets Skolkock
Kökschefen på Fornuddens skola, Gösta Rik, är en av tio skolkockar som av erkända White Guide Junior kan bli utsedd till Sveriges bäste. 



















Tyresö är en av de kommuner som blivit nominerade i klassen Årets Skolmatskommun av restaurangguiden White Guide Junior. Tidigare har också Fornuddens skola och Speldosans förskola fått nomineringar av Arla Guldko för sitt sätt att sprida matglädje och bidra till en bättre miljö. Men nu har det alltså hänt igen. Den alltmer omtalade och vida populäre kökschefen på Fornuddens skola, Gösta Rik, är en av tio som nominerats till Årets Skolkock. Mumsiga draken är även nominerad till bästa skolmatsrestaurang och kommunen till Årets bästa Skolmatskommun.



Vem som till slut blir Årets Skolkock och om Tyresö utses till Årets Skolmatskommun av White Guide Junior avgörs på en stor gala i Stockholm den 31 mars. 
Restaurangen är även i final i Arlas pristigefyllda pris i form av en guldko, kategori "Bästa Matglädjeskola". 
Prisutdelning på Grand hotel 7/4.

Vi fick i fredags besök av hela gänget från Mumsiga Draken!
Jätteroligt och väldigt trevligt att träffas, samma känslor som de har 
idag hade vi för ett år sedan. Härligt gäng med massor av Matglädje
som de sprider omkring sig. Att ha Gästen i centrum är en självklarhet
och att ingenting är omöjligt om man inte provat först, tänker man så då 
har man blivit matglädjerik. 
Tack för besöket, Lycka till och Välkomna åter.

 Kör så det ryker! // Carina