söndag 22 december 2013

God Jul & Gott Nytt År!

Vi önskar alla våra Gäster!
Elever, lärare och övrig personal en riktig....
Vi ses igen 8/1 2014!


Kör så det ryker! // Carina

onsdag 18 december 2013

Lilla Julbordet!



En härlig julstämning!

Julgranen står så grön och grann, med några inslagna paket inunder i våran skolmatsrestaurang. Röda ljus, julservetter, julkulor i våra fönster, kandelabrar, fint dukade bord och med röda mattan utrullad så var det dags för årets julbord.


Ätbara skådebröd!
och 

nybakade sirapslimpor

Vi serverade Jansson och Andersson (Annas namnförslag till rotfruktsgratängen), köttbullar, prinskorv, chili -mustad rödkål, bruna bönor, kokt potatis, mimosasallad, potatissallad, rödbetssallad, husets peppar inlagda sill, myntakryddad ansjovis.

Julskinka och senap

Lagrad Prästost och Kvibilleost


Grönkålssallad med fikon och granatäpple, rödkål och apelsinsallad och brysselkål med pizzakryddor.

Ägghalvor med räkor och dill. 


Rostbiff, Läckökorv och leverpastej.

Pepparkakor och clementiner och i dag fanns även julmust.

Tomtegänget!
 Carina Zander, Rahel, Jag, Katrin (saknas på bild men en tomte som stand-in på axel) och Anna.
Stolta och glada över en väldigt lyckad lunch.
Bra jobbat tjejer!

Kör så det ryker! // Carina

torsdag 12 december 2013

Framtidens Kommunala Storkök!

Inköp och drift av skolans storkök - optimerad planering!

 
Vinnande modeller för ett storkök i framkant. Det var många intressanta och bra föreläsare på plats och jag hoppas jag gav någon inspiration i mitt ämne lika mycket som jag fick i de övriga.



 
 

 
 
 
 
 
Detta var lite från Fågelviksgymnasiets skolmatsrestaurang.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Temadag!

En dag med Spanska flaggan högt i topp!
 
Med våra recept, flaggor och bilder ifrån Barcelona ville vi uppmärksamma våran studieresa till Katalonien för våra Gäster.
 
Kvitten!
Vi blev så glada när Grönsakshuset i Skövde kunde fixa fram dessa frukter.
 
Frukten kan ätas färsk eller kokas till sylt, marmelad eller gelé. I södra Europa, som i Italien och Spanien men även i Mexiko, gör man kvittenbröd (cotognata på italienska och carne de membrillo på spanska), ett slags marmeladgodis av lika viktdelar socker och kvittenmos som får koka i långkok och som sedan stelnar till geléaktig konsistens. Kvittenbrödet äts som dessert, ofta tillsammans med färskost, till exempel ricotta eller manchego. Kvitten används också i alkoholtillverkning, främst på Balkan där rakian Dunja tillverkas.
Sockerlag av frukten sägs besitta medicinska egenskaper och används mot diarré och dysenteri. Blötlagda frön avger ett slem som förr användes vid hårvård.
 

Vi skalade och skar frukten i mindre bitar för att sedan koka dem mjuka. Mixade med rapsolja, citron, salt och lite socker. Kunde användas både till tapas-rätter och på bröd.
 Recept och inspiration från våran matlagningskurs!
Romesco-sause 
1 rostad (nästan bränd) delad röd paprika
3 rostade vitlöksklyftor (el. vitlök solo)
5 soltorkade tomater
5 rostade tomathalvor
1 dl rostade solroskärnor (vi bytte ut hasselnötter och mandel)
1/3 röd chili
1 dl olivolja
3 msk citron
salt och peppar
Mixa ihop och servera till tapasrätter.
 
Paella!
Vi valde att göra en Paella på ris kokat i gurkmeja. Blandat med räkor, grillad kycklingfilé, lök, ärtor, grön och röd paprika. Vi gjorde som på kursen vi var på en tomatsås med rostad paprika och lite, lite rökessens. Till sist ringlade vi över saffrans-olja och garnerade med bladpersilja, dill och citron.
 
 Bildvägg!
 
 
 Detta var en tema-dag från våran vinstresa till Barcelona. Vinstpengarna från Arla Guldko gjorde det möjligt.
 
Kör så det ryker! // Carina