lördag 31 augusti 2013

Ketchup!

När tomaterna smakar som mest!
 
Då blir den egenkokta ketchupen bäst. Enkel att göra och smakar fantastiskt gott.
 
Husets egna!
Ketchup!
5 skalade tomater
 (Gör ett kryss på toppen av tomaten) lägg i kokande vatten, ta upp och skala.
1 msk olja
1 stor gul lök
1 krm cayennepeppar
salt & peppar
1 dl tomatpuré
5 msk socker
5 msk ättika
5 dl krossade tomater
Hetta upp oljan och fräs den grovhackade gula löken tillsammans med kryddorna och tomatpurén. Blanda i krossade tomater, socker, ättika och låt puttra 15 min. Lägg i de skalade tomaterna och låt koka ihop. Mixa med mixerstav.
 
Smaksätt gärna med basilika, curry eller vitlök. Prova gärna att dela tomaterna och grilla dem i ugn på 225 grader för att få en kraftigare smak.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 

onsdag 28 augusti 2013

Solskens fisk!

En riktig solskenshistoria!
Rimmad sejfilé överbakad med chili och apelsin.
 

4 port
600 g sejfilé
rimmas i 1 dl salt och 1 liter vatten i ca: 8 min.
Fisken läggs på bleck och kryddas med citronsaft och ev. rivet citronskal.
3 msk finhackad gul lök och 3 msk finhackad purjolök strös över.
Sås:
2 dl creme fraiche
1 dl ostcreme
3 msk chilisås
5 msk koncentrerad apelsinjuice
1 msk finhackad röd chili
2 msk färsk rosmarin
1 msk rivet apelsinskal
 
Täck fisken med detta och strö på riven ost. Gratinera i ugn 175 grader i ca 8min.
Servera med husets potatismos.
 
Några salladsskålar!
 
 Vetekorn blandat med bönor, paprika och rostade rödbetor.
 
Kör så det ryker! // Carina
 

tisdag 27 augusti 2013

Festlig Soppbuffé!

Tre sorters soppor, skålar med toppingar och nybakat bröd!
 
Var dag kan bli till en fest, med valmöjligheter vill vi locka våra elever till att äta ett näringsberäknat och vällagat mål mat hos oss.
 
Idag serverade vi:
Spenatsoppa -  gästen fick toppa sin soppa med mera färsk spenat, kryddgrönt och en äggcreme.
 
Morotssoppa- till den serverades det skålar med kryddgrönt, youghurt, örtdressing eller en färskoströra.
 
Gul ärtsoppa - med en mustig smak av senap, morot, lagerblad, mejram och timjan.
 
Morotssoppa!
Morotssoppan gjord på morotspuré, vita, gula och orange skivade morötter, färsk chili, ostcreme, creme fraiche och purjolök.
 
Till detta serverades ett nybakat tomat och basilikabröd.
 
Vi serverade även alternativrätt med pasta, köttfärslimpa och salsa. För många blev det en förrätt, varmrätt, salladstallrik och nybakat bröd.
 
Det gillar vi!
 
 
Kör så det ryker! // Carina


måndag 26 augusti 2013

Vårt dagliga bröd!

Ett bröd fullt av fibrer!
 
Lingongrova!
Linfrö, vetekli, linfrö, solros och pumpafrön, vetegroddar, rågmjöl, rågsikt, rågkross och husets rårörda lingon blir ett maffigt rågbröd till lunchen.
 
Kycklinggryta i bleck!
Marinerad kycklinginnerfilé som stekts i ugn. En härlig currysås med litet stänk av cocos över och så får grytan sin form och garnityr i form av stekt paprika, ljummen broccoli, färsk rödlök och finstrimmlad salladslök.
Til detta serverades ris, nudlar och matkorn.
Det blev Bon Appètit!

Kör så det ryker! // Carina

onsdag 21 augusti 2013

Tabouleh!

Matkorn det svenska riset!
 
 Tabouleh med matkorn!
Matkorn (kokat i gurkmeja)
finkhackade köttiga tomater, salladslök, bladpersilja, saft och skal från citron, olivolja, salt, svart och cayennepeppar.
Supergott!
 
 
Till Korv Stroganoffen idag serverades ett härligt färggrannt salladsbord med vitkålssallad, morötter, oliver, ruccolasallad och bönsallad.
I skålarna vid sidan av serverades chilimarinerad squach, hummus. tomatsallad, tabouleh och romansallad.
 
Köttfärslimpa!
 Vi provar denna gång att ha 20 % böna i våran färs. 90 kg färs som blandats, formats och stekt idag, serveras i morgon.

Kör så det ryker! // Carina


tisdag 20 augusti 2013

Rimmad fisk!

Ett perfekt sätt att få saltningen jämn!
Samtidigt som fisken blir fastare och tillagningstiden kortare.
1 dl salt blandas ut i 1 liter vatten. Fisken rimmas i 8 minuter.
Majspanerad ugnstekt sejfilé med currycreme och dillslungad potatis.
 Så kan det se ut, men våra tillbehör vill ha plats på tallriken också.

På färska rödbetor rödbetssallad, ärtskott,
rostade rotfrukter med butternut och citronbitar.

Tomatsalsa,  kryddgrönt (finhackad dill, salladslök, persilja), chilimarinerad tonfisk och så lite 
garneringsbyttor till fiskblecken som ska ut i våra serveringsdiskar. Grönsaksbuffen var fylld med färgglada sallader som finrivna morötter, bönsallad, vitkålssallad, grönsallad, gurka och tomat. 

Morotsbröd
På nattjäsning står ett morotsbröd med pumpafrön tiil morgondagens lunch.

Kör så det ryker! // Carina

måndag 19 augusti 2013

Firar igång höstterminen!

Nu har vi haft kalaskul igen!
 
Alla elever både nya och gamla fanns på plats i skolan idag. Vi passade på att fira detta med en massa godsaker.
Chokladrutor!
Det serverades pastabuffé idag. Kyckling, skinka, tonfisk, ostsås, tomatsås, broccoli, blomkål, haricot verts och mycket mer sprängfyllde serveringsdiskarna. Här kunde man komponera sin egna pastasås.
 
Nybakat bröd!
 
Ett frasigt nybakat surdegsbröd förgyllde våran serveringsdisk ytterligare.
 
Kör så det ryker! // Carina

fredag 16 augusti 2013

Ny på skolan!

Första dagen var det för många i dag!
 
Våran nya kollega i köket klarade sin första dag galant.
Marie Mattsson
hjärtligt Välkommen till Fågelviksrestaurangen.
 
Kör så det ryker! // Carina
 


Startskottet har gått!

Vi är igång, idag kom de efterlängtade eleverna till skolan!
 
Ettorna fick en egen dag med tid till att bekanta sig med skolan, hitta salarna och framför allt hitta till oss på restaurangen.
 
Idag bjöd vi 152 nyblivna ungdomar på Husets köttbullar, gräddsås, rostad potatis och rårörda lingon.
 
Köttbullar i mängder
 
Till efterrätt serverades äppelkaka och vaniljvisp.
 
Vi hälsar alla elever och lärare varmt välkomna tillbaka.
 
Kör så det ryker! // Carina

torsdag 15 augusti 2013

onsdag 14 augusti 2013

Baktankar!

Äppelkaka!
Recept:
3 ägg
3,5 dl socker
100 g Smält smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
Garnering:
Äppleklyftor, kanel och pärlsocker
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Blanda i en separat skål bakpulver och vetemjöl. Blanda i växelvis smörblandningenoch mjölblandningen och häll upp smeten i en smörjd och bröad form. Blanda äppleklyftorna med kanel och ev. socker, strö pärlsocker överst och grädda i ugn 175 grader i ca. 30 min
 Väldigt god!
 Serveras som den är eler tillsammans med en klickvaniljvisp.
 
Foccacia!
Smaksatt med basilika och persilja.
 
Rågknäcke!
 
 Husets knäckebröd tillsammans med våra smaksatta salter.
 
I morgon gör vi fint på borden i serveringen och rullar köttbullar. På fredag är det äntligen dags att få öppna upp för våra nya elever, då kommer årskurs ett.
Eleverna i ettan får en egen dag för att hitta till sina salar och bekanta sig med skolan.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 


tisdag 13 augusti 2013

Den galopperande degen!

Vi är i gång!
 
Väntar med spänning på alla nya och gamla gäster som kommer till Fågelviksrestaurangen i höst. Samtidigt hoppas vi att det blir nya roliga utmaningar att deltaga och arbeta med.
Design: Marie Yderland
 
Förberedelserna är i full gång för våra första års gymnasieelever som kommer på fredag. Idag har det plockats upp och beställts nya varor.
 
 Våra smaksatta salter!
Är på tork!
Paprika, citron och örtsalt.

Glutenfritt!
Morot, majs och potatislimpa till våra glutenfria gäster. Foccacia nattjäser tillsammans med en deg som ska bakas ut till husets knäckebröd.

Det blir en bra start på den här terminen!

Kör så det ryker! // Carina