torsdag 29 november 2012

Full fart framåt!

Veckorna bara rusar iväg och nu är det mycket som planeras i köket!
 
Vi har en korvdag med Lilla Spännefalla på G. Nobelldagen kommer med godsaker har vi tänkt. Lucia kommer med pepparkakor och på julbordet vill vi ha egengjorda köttbullar.
 
Idag serverade vi Pannbiff med lök, potatis, gräddsås och rårörda lingon.
Riktiga lingon!
 
Det går åt en del färs, 110 kg färs har rullats och plattats ut till 80 g pannbiffar.
 
Bröd bakar vi varje dag!
Detta brödet är på en surdeg från Varatrakten.
En av våra duktiga tjejer i köket, Mia var på bakkurs i Vara och fick med sig en surdeg hem. Vi har hållt liv i kraken och nu är den med i ett bröd i veckan.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 
 

tisdag 27 november 2012

Extra viktigt!

När jag gick in på Ica idag läste jag - Så våra unga mår idag, så blir våran morgondag!
 
Vi på Fågelvik vill göra så att alla våra ungdomar mår bra. Vi gör vad vi kan genom att servera näringsriktig och god mat.
 
Ur extra-bilagan i SLA idag
 
Kör så det ryker! // Carina

måndag 26 november 2012

Lilla Spännefalla dag!

Lilla Spännefalla är det småskaliga slakteriet strax utanför Tibro!
 
De föder upp sina djur själva och kan idag slakta dem på den egna gården. Linda och Günter Samuelsson har en ekologisk inriktning på gården och använder inga konstgjorda tillsatser i deras produkter. Här har vi SM-guld vinnare i Mathantverk.
 
 
 
På Onsdag 5/12 kommer de till Fågelviksgymnasiet!
Vi kommer kunna servera deras egentillverkade korv och dagen till ära har Günter släppt sitt egna recept på en passande vitkålssallad.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 
 

Så Klart!

Snart är det 1:a advent och vi började pynta idag!
 
Det finns stora och det finns små stjärnor på Fågelvik, här är några till.
Stjärnklart!
 
Kör så det ryker! // Carina

lördag 24 november 2012

Morotsodlare!

I mitten av november startade TV4s nya serie "Sveriges skönaste gårdar" med den välkände tv-kocken Tina Nordström som programledare. I de första programmen var det tre gotländska gårdar som tävlade mot varandra.
 
Morotsodlare Dan och Olof tog fram en morotspesto som de tävlade med och vann. Jätteskoj för dem att nu kunna använda hela moroten. Det som tidigare hamnade i avfallet gör de nu en suverän pesto utav. Morötterna är givetvis ekologiska och så gott som giftfria.
Jag provade!
Jag har inte hittat orginalreceptet. Det är nog inte vitlök i orginalet men i denna var det rätt så mycket. Gör efter eget tycke och smak.
Nötter får vi inte använda i skolan med tanke på nötallergi, med rostade solrosfrön går det lika bra.
Recept: ca 4 dl
1 riven morot ca:100g
2 dl rostade solrosfrön
1 knippe sköljd morotsblast
1/2 dl riven parmesanost
0.5 dl olivolja
färsk vitlök
rasp och saft från en halv citron
salt och peppar
Mixa ihop allt i en matberedare.
Den här ska jag göra om och bjuda på flera gånger!
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 

Exotisk inslag!

Fredagsmys som fick en tropisk touche med ananas, banan, apelsin, curry!
Mycket god kasslergratäng.
Ingredienser:
500 g benfri kassler
1 purjolök
1 liten röd paprika
1 banan
1 liten burk ananasringar
1 liten burk mandarinklyftor
3 dl vispgrädde (blandar gärna för ett magrare alt.)
1 msk curry
2-3 msk chilisås
1 1/2-2 dl riven ost
Gör så här
Ugn 200 grader.
Skiva kasslern ganska tunt, strimla purjolöken, kärna ur och strimla paprikan, skala och skiva bananen.
Låt ananas och mandariner rinna av. Skär ananasen i bitar.

Lägg kasslerskivorna i en stor form varvat med purjostrimlor.
Fördela paprika och frukter över kasslern.
Blanda grädde, curry och chilisås och häll över.
Strö på den rivna osten.

Gratinera 20-25 minuter. Serveras med kokt ris.
 
Tillbehör som passar: rostade kokosflingor, cocoskräm, rostade paprikor med vitlök.
Vi serverade ett nytt recept på saffransbönor!
 
Saffransmarinerade stora vita bönor   
Tid: 10 min. 4–6 port.
2 burkar kokta vita bönor, á 400 g
4 msk finhackad purjolök
4 msk finhackad röd lök
1 finhackad röd chili
1 paket saffran
1 tsk flingsalt
1/2 dl olja
2 msk äppelcidervinäger (ok! jag tog färsk citron, snöat in på citron?)

1. Häll av vätskan från bönorna. Dela och ta bort kärnorna ur chilin, finhacka ihop med lök.
2. Stöt saffran tillsammans med flingsalt. Rör ut i oljan.
3. Blanda alla ingredienser.
Tips! Blanda ner ett finhackat äpple för variation
 

Kör så det ryker! // Carina

tisdag 20 november 2012

Falukorv Provencale!

Receptet är hämtat ur Melker Anderssons kokbok!
En enkel rätt med grönsaker, senap och ost.
Supergod!
 
Kör så det ryker! // Carina
 

måndag 19 november 2012

Garfieldh!

Katten Garfield dog och fiskebåten som tog sejen till hamnen i Göteborg döptes om till Karen Larsen efter fiskarens dotter!
 
Vi ringde Feldts fisk i Göteborg för att få lite fakta om våran fisk som vi skulle servera till lunchen idag. Sejen (Pollachius virens) är fiskad i Nordostatlanten av fiskare Arne Larsen. Kul att få presentera fisken på detta sätt med lite annorlunda fakta på våra menytavlor.
Idag serverade vi Stekt färsk fisk, spenatstuvning med kokt potatis. Vid sidan fanns även en kall tomat (soltorkade) och dillsås. En färggrann grönsaksbuffé med alla färger på morötter, edamebönor, blomkål, kålrabbi m.m.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 

fredag 16 november 2012

Öppet Hus!

Vi vill passa på att visa upp oss när det är Öppet Hus!
 
Vi städade upp, riggade för kvällen med tända ljus och Mingel mat.
 
Vi serverade grönsaker i stavar, spett, och buketter. Fina färger med ätbara blommor.
 
Dekorerade bänken med ört och paprikasalt.
 
Röd lins hummus, fetaostkräm, färskoströra och kikärtshummus att dippa bröd och grönsaker i.
 
 
Husets knäckebröd med fänkål, ostpinnar och fröknäcke.
 
Foccaciabröd med oliver och timjan, pizzabullar och energikakor.
 
Vi fick en mysig stämning i våran elevrestaurang och besökarna var många.
 
Tack för idag! // Carina
 

VHD!

Vilken Härlig Dag!
 
Önskeveckan avslutades med Pannkakor, en bärsås och fluffig vaniljyoughyrt.
Bärsåsen kokade vi själva, 100% bär med socker i lagom mängd.
Vaniljfluffet: 4 port
1dl vispad grädde
1 dl meze yoghurt
smaksätts med vaniljsocker eller rivet skal och saft från en lime.
 
Vi försöker varje önskevecka konkurera ut pannkakorna!
Idag med pastasallad, wookade nudlar, paj med grönsaker och köttfärs.
Hur det gick?
 
Vi serverade mellanmål idag för de elever som stannade kvar på skolan. Mycket skulle förberedas inför Öppet hus, montrar och klassrum som skulle stylas till för kvällens besökare.
Vi serverade hamburgare med tillbehör och en smaskig grönsaksbuffé.
 
Kör så det ryker! // Carina

onsdag 14 november 2012

Gelé och pressgurka!

Till serverade vi lågtempererad ugnstekt kotlettrad!
 
Nattstekning fungerar bra hos oss. Vi marinerar eller kryddar kotlettraderna (120 kg) och försteker dem. Sätter ugnen på 65 grader innan vi går hem. När vi kommer på morgonen så får de ryka av lite innan vi skär dem.
Super saftiga skivor som smakar mumma.
 
Till detta serverade vi gräddsås, stekt/kokt potatis, gelé, pressgurka och en massa goda grönsaker på salladsbuffén.
 
I morgon är en annan dag och vi är laddade för Öppet hus!
 
Kör så det ryker! // Carina
 

tisdag 13 november 2012

Pizza, pizza, pizza!

Jättemånga pizzor!
 
Hur mycket som helst gräddades i omgångar. Pizza med en smaskig tomatsås, kebabkött och ost. Kebabsås och pizzasallad var ett givet tillbehör.
 
Blomkål i örtigt sällskap och morötter i flera färger.
 
Serverades tillsammans med våra färgrika sallader i salladsbordet.
 
Vårt dagliga bröd!
Idag ett råg/frö bröd.
Recept:
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk sirap
2 tsk salt
3 msk olja
1 msk solrosfrö
1 msk linfrö
1 msk pumpafrö
2 dl grovt rågmjöl
ca: 10 dl vetemjöl
Blanda ut jästen i det 37 gradiga vattnet, blanda i salt, sirap, olja och fröerna. Arbeta in mjölet. Degen ska precis lämna degbunkens kanter. Låt den jäsa i 30 min. Arbeta degen igen och ta upp den i formar (2 st). Pensla med oatly grädde för att få en blank (och behålla brödet mjölkfritt) yta och strö på lite blandade fröer. Låt jäsa i 30-45 min och grädda i ugn 175 grader i ca 30-45 min.
 
Kör så det ryker! // Carina
 
 
 

måndag 12 november 2012

En vecka med favoriter!

Vi har en per termin. Önskevecka!
 
Lådorna med förslagslapparna räknades ihop och de mest önskade rätterna ska presenteras och avnjutas denna vecka.
 
Vi börjar veckan med en riktig favorit, favorit i repris. Rätten har serverats 4 gånger under detta året jag arbetat på Fågelvik. Receptet kommer ifrån kokboken Matlust och är ett tävlingsbidrag från Skolmatsgastro.
Kycklingwok
recept: 100 port
10 kg kycklinglårkött
5 dl matolja
1 dl grön curry
1 dl tikka masala krydda
100g pressad vitlök
6 l kokosmjölk
1 l thai sweet chilisås
5 kg wokgrönsaker
 
Bryn kycklingköttet i oljan. Salta och peppra. Tillsätt grön curry, vitlök, tikki masala och låt det fräsa i några minuter. Häll över kokosmjölken samt thai sweet chilisåsen och blanda. tillsätt grönsakerna. Låt koka upp och puttra någon minut. Servera kycklingen med spaghetti, matkorn eller ris.
Vi serverade vitlöksdressing, currydressing, ingefärscanderade morotsslantar, ärtskott och en färgrik salladsbuffé med nygräddat fiberrikt bröd.
 
Kör så det ryker! // Carina
 

fredag 9 november 2012

Fröknäcke!

Vi ska snart ha öppet hus!
 Vi kommer att servera lite mingelmat. Hemmagjort dinkelknäcke, ostpinnar och så detta fröknäcke. Fröknäcket kan hittas på torsdag bland diper, grönsaker, pizzabullar och mycket annat smått och gott.
recept: 1 plåt

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön (vi mixar solrosfrö istället)
0,5 dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 tsk havssalt
0,5 dl (50 g) kokosfett utan smak (eller osaltat smör)
2,5 dl kokande vatten
Lite flingsalt att strö över

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält kokosfettet i en kastrull och häll på vattnet och låt det koka upp. Häll vätskan över torrvarorna och blanda ordentligt. Låt smeten svälla i ca 10 minuter.

Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och sprid ut till en kaka på ca 30x33 cm (jag la en plastfolie över och kavlade ut smeten). Toppa med lite flingsalt. Grädda i 20 minuter i 150 grader, ta sedan ut och skär i bitar. Ställ in igen ytterligare 10-20 minuter tills knäcket börjar få lite färg.

Sänk temperaturen på ugnen till 50-75 grader och låt knäcket stå tills det torkat helt.

Förvara i lufttät burk.
 
Kör så det ryker! // Carina

torsdag 8 november 2012

Brödbak!

Nu har vi kommit igång ordentligt med vårat brödbak!
 Vi bakar nu varje dag grovt, fint, brunt eller vitt bröd. Ibland med mixade russin, linfrö, vetekross eller solrosfrön.Variationerna är många.
 
Limpor med dinkelmjöl!

Recept: 2 limpor
50 g jäst
3 tsk salt
3 msk sirap
5 dl vatten
2 msk linfrö
2 msk rapsolja
ca: 1,2 kg grovt dinkelmjöl med fibrer
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet. Blanda i olja, salt, sirap och linfrö. Arbeta ned mjölet i omgångar och när degen precis lämnar bunkens kanter är det lagom mängd.
Lät jäsa i 30 min.
Arbeta degen igen och ta upp den i oljesmorda formar. Pensla med oatly grädde "imat" (brödet blir blankt, fint och fortfarande mjölkfritt.)
Låt jäsa överäckt i 30-45 min och grädda i 175 grader i ca. 30 min.
 
Nattjäsning av brödet passar bra hos oss. Vi bakar på eftermiddagen och låter det jäsa övertäckt i kylen över natten. Gräddas på morgonen.
 
Färg!
Rissallad, morötter, citron och ruccola med ärtskott gjorde våran serveringsbänk idag.
Härliga färger..
 
Kör så det ryker! // Carina
 

onsdag 7 november 2012

På rätt kurs!

Nu är jag färdig måltidsutbildare!
 
Jag fick möjligheten genom Nationellt Centrum för Måltiden i Vara, tillsammans med 6 andra kockar åka till Burgårdens utbildningscentra i Göteborg. Där har vi träffats vid 6 olika tillfällen, kursen har varit fylld med kunskap, tips och ideér i att hålla utbildningar för medmänniskor i köksbranchen.
 
 
Tillsammans med en jättefin blombukett, en ask med belöning och en burk med tålamod fick vi varsitt diplom som Måltidsutbildare.
 
Kör så det ryker! // Carina

fredag 2 november 2012

Spökfest!

Elevkåren på skolan bjöd in till spökfest!
 
Det ville vi haka på och bjöd på pumpapaj med köttfärs, som serverades med ruskigt goda tillbehör.
 
Pajer i kö för att gräddas!
Köttfärspaj med pumpa.
 
 
Ruskigt goda tillbehör!
Linsröra, rostad pumpa, vitlöksdressing, rostade solroskärnor, potatissallad och massor av färgrika sallader i salladsbordet.
 
Idag såg gästerna lite annorlunda ut!
 
Haha! Detta var den roligaste dagen jag haft på skolan. Pajerna gick åt och alla verkade trivas riktigt bra.
Kör så det ryker! // Carina

torsdag 1 november 2012

Hur blir vi bäst!

En god och näringsriktig lunch serverar vi varje dag!
 
För att få helheten i en skollunch är det viktigt att gå gästens väg. Vad möter våra ungdomar vid ett besök hos oss?
 
Idag hade vi matråd på gymnasieskolan. 10 stycken härligt matintresserade elever kom till vårat matråd där allt runt våran skolmatsrestaurang diskuterades. Hur är det att stå i kön?  Hur är flödet i restaurangen? Blir det matro? Detta mötet gav otroligt mycket för oss som jobbar i skolmatsrestaurangen och jag ser fram emot ett fortsatt samarbete i att bli
 BÄST!
 
 
 
Receptet på Energi-kakorna vi åt under mötet!
recept: 1 plåt
250 g smör eller margarin
1,5 dl socker
1 msk kanel
4 dl vetemjöl
8 dl corn flakes
8 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 msk honung
Smält smöret och honungen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör i smörblandningen. Platta ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ugn på 200 grader i 15-20 min. Skär kakan när den fortfarande är varm. Stelnar när den kallnar.
Den här kakan kan man smaksätta med torkad frukt (tex.aprikoser, russin), nötter (ej i skolan), ingefära, vanilinsocker, chokladkross m.m. Smöret kan minskas eller bytas ut till mjölkfritt. Sockermängden kan minskas om man tex. har torkad frukt i.
Kör så det ryker! // Carina