torsdag 31 maj 2012

Vind i segel!

 Om vi ror åt samma håll kommer vi fortare fram!

Det är en himla tur att alla hugger i när det behövs. Terminen går mot sitt slut och det är nu det händer. 5 vagnar med mat från Menigo till olika evenemang rullade idag in på Fågelvik. Ingen tvekan - vi hjälps åt! På något sätt är det lättare om man inte tänker så mycket utan bara gör det,
vi sitter i samma båt.

Blomkål i grönt sällskap!
Blomkål, ärtskidor, salladslök som marinerats i en örtolja.
Idag serverades Krämig köttfärsröra med pasta/ris
Vi bakar i natt!
Foccaciadeg med soltorkade tomater och basilika.
Brödet serveras imorgon till våran Franska pastagratäng med kyckling.

Kör så det ryker! // Carina

onsdag 30 maj 2012

Kanonkul!

Att få göra snittarna till Ung 8!

Vernissage för Svensk Forms utställning av ung nationell konst och design på Tideberg.
 Arr: Fågelvik Estet, Inredia, Tideberg och Kultur & Fritid.


Vi förbereder och planerar 450 snittar till fredagkväll. Jättespännande!


Idag serverade vi pocherad färsk sej med räk och dillsås.
Till detta serverades kokt potatis/ris, örtolja, ägghack, marinerade bönor, groddar och ett helt salladsbord fyllt med läckerheter.

Kör så det ryker! // Carina



tisdag 29 maj 2012

Vi gjorde det!

Klockan 7 var de första plåtarna klara!


Det blev ca: 800 bullar
Vi ville överaska våra elever med nybakade bullar idag. Doften av kanel spred sig i hela skolan och kanske lite längre för så mycket reperatörer och fixare på besök har vi inte haft i köket förut.

Recept:
2250 g smör
15 liter mjölk
30 pkt jäst
1 dl salt
15 dl socker
ca: 20 kg vetemjöl

Vi blandade degen på traditionellt sätt igår och kavlade ut den på våran stora bänk. En smör, socker och kanel blandning bredes på, vi rullade i långa längder och skar i bitar. På bakplåtsklädda bläck rullades bullarna in i våra kylar för att långsamt jäsa över natten.

På morgonen penslades bullarna med uppvispat ägg och pärlsocker, gräddades i 225 grader i 10 min.

Bullfesten kunde börja!


I dag serverades Biff Stroganoff / Kebabgryta till detta serverades ris/potatis, ett färgrikt salladsbord och några skålar med creme fraiche, soltorkad tomatröra, fetaost och ruccolasallad.

Kör så det ryker! // Carina

måndag 28 maj 2012


I senaste numret av Restaurang världen har Fågelviksgymnasiet blivit omnämd!

Tack Jennie Andersson!

// Carina

Vi bjuder in till Bullfest!

Nu är dagarna räknade innan sommarlovet börjar!

Vi tittar över innehållet i kylar och frysar. Idag serverade vi en korv/bacon/skink röra som vi garnerade upp med hackad paprika, rödlök, salladslök. Fina färger och ser inbjudande ut att ställa i serveringsdiskarna. Till detta serverades potatisbullar, rårörda lingon, ett färrikt salladsbord, lite skålar vid sidan med vit morot i stavar, broccolisallad och groddar i olika färger.
Bacon och korvfräs

Vi körde färdiga potatisbullar. Då hade vi mer att ge till morgondagen, en bulldeg på 15 liter bakades ut. I morgon gräddar vi 800 stora kanelbullar, som vi bjuder alla skolans ungdomar på.

Välkomna!

Kör så det ryker! // Carina



torsdag 24 maj 2012

Fina fisken!

Idag serverade vi en ugnstekt rimmad fisk med limesås och potatis!
En härlig grönsaksbuffé, i skålarna fanns citroner i skivor, marinerad paprika och kålrabbi i stavar.

På den nygamla serveringdisken fanns även rostade crostini med en röra av oliver och soltorkad tomat.
Skivad korvbröd som rostas i ugnen på 175 grader i 10 min.
Recept:
200 g soltorkad tomat i olja
150 g svarta oliver
1/2 rödlök
1 vitlök solo
1 msk citronsaft
salt och peppar
Mixa ihop i matberedaren så att det blir småbitar av allt. För att det ska hålla ihop tillsätts ev olivolja.
Vi serverade även en röd lins hummus.
Recept:
4 dl mjuka röda linser
1 liten vitlök solo
3 msk citronsaft
4 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
salt och peppar

Mixas i hop till en helt slät kräm.

Kör så det ryker! // Carina

MX!

I Tibro Kommun och Fågelviksgynasiumet ligger Sveriges enda Crossskola!

Några av dessa elever bor långt hemifrån och äter sin kvällsmat på skolan. Maten står klar i värmeskåpet när de kommer ifrån träningen och tillsammans med de superduktiga crosslärarna äter de i skolmatsrestaurangen.




Vi tackar för bilden med alla glada och nöjda killar och tjejer. Ni kör så det ryker! // Carina






tisdag 22 maj 2012

Pizzasallad!

Färsk vitkål med vårens färska basilika och vitlök!

Vårat recept:
1 kg finskivad vitkål
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
1 dl vit balsaminco vinäger
2 msk nykrossad svartpeppar
2 msk socker
1/2 dl italiensk salladskrydda
1 mixad vitlök solo
100 g finhackad färsk basilika

Blanda och låt stå och dra några timmar. Supergod!

Kör så det ryker! // Carina

Fågelviks alla köksänglar!

Tack till Anders Litborn!
 
En jättefin presentation av tjejerna i köket.

// Carina









Kung i Baren!

Nya mjölkbarer i serveringen!


Ny fräsch mjölkbar för våra gymnasieelever att tanka kraft ur. Den här baren står på golvet och det gör att vi får en serveringsbänk fri där vi kommer att servera dagens soppa, bröd och andra spännande skålar med nyttigheter.

Kör så det ryker! // Carina

måndag 21 maj 2012

Korvens dag!

När vi serverar korv så är det tillbehören vi satsar på!

Korv i alla dess former är något som går hem hos de allra flesta barn och ungdomar. Dessa dagar blir till en extra festlig måltid med roliga tillbehör.

Egen ketchup, karibisk tomatsallad, youghurt med salladslök och citron, broccolisallad.

Karibisk tomatsallad:
3 finhackade tomater
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk worcestersås
3/4 dl mango chutney
salt och peppar 

Egen ketchup:
Skålla och skala de färska tomaterna
1 msk olja
1 finhackad gul lök
3 msk tomatpuré
1/2 tsk cayennepeppar
5 st skalade tomater
Hetta upp oljan och fräs löken och tomatpurén. Lägg i tomaterna.

Och
2 msk ättika
3 msk socker
3 dl vatten
Låt detta småputtra och koka ihop till en härlig tjock tomatsås. Mixa såsen ev. med mixerstav. Smaka av.

Smaksätt gärna din ketchup med kanel, curry eller chilipeppar.

Kör så det ryker! // Carina


lördag 19 maj 2012

Vi skapar rubriker!

På Tibrosidan i lokaltidningen SLA finns reportaget ifrån våran grilldag med!


Kör så det ryker! // Carina

onsdag 16 maj 2012

Grillat!

Vilken festlig dag!
Stämningen var redan på topp innan grillarna tändes. Åk 3 firade 30 dagar kvar till skolavslutningen med vattenkrig. Vuvuzela tutade på bra ute på gården medans vi grillade benfri fläskytterfilé. Riktig festivalstämning.

130kg kotlettrad som vi hade lågtemperaturstekt över natt och sedan skivat upp. Vi skar upp köttet i lagom tjocka skivor och penslade på BBQ - marinad.
Recept: Till ca: 600g kött
3/4dl chilisås
1 1/2dl tomatketchup
2msk senap
2msk olja
2tsk brun farin
2msk liquidsmoke
1/2tsk vitlökspulver
1/2tsk chilipulver
1/2tsk malen svartpeppar
1krm kajennpeppar

Alla ungdomar och lärare tog köttet ute och gick in där vi serverade Råstekt potatis / klyftpotatis, tzatsiki, cole slaw, salsa, nybakat olivbröd, en härlig grönsaksbuffé.

Kör så det ryker! // Carina


tisdag 15 maj 2012

Gryta a´la Rubb och Stubb!

När det är lite kallt och ruggit ute passar denna mustiga gryta extra bra. Vi hade vädergudarna med oss i dag. Mulet och småblåsigt på förmiddagen.

En gryta med ett tärnat fint nötkött, potatis, selleri, palsternacka, kålrot, lök och purjolök. Dessa fick koka sig mjuka i en mustig köttbuljong med timjan, vitlök, färska tomater och rödvin. En rätt som har allt. Grytan serverades med en klick creme fraiche.

Ibland dyker han upp, våran alltid så glada områdeschef  Nicklas Elwing Saxius.

Provsmakning med ett godkännt betyg eller sa han väl godkännt? Grytan tog slut och som alternativ idag serverade vi spenatsoppa med ägghalvor och nybakat bröd.

Alltid en härlig salladbuffé som tjejerna fixar och så lite skålar brevid.

Sockerärtor med rödlök och soltorkad tomat. Skivade gröna oliver blandade med riven gurka. Vitlöksgroddar med späda spenatblad.

Kör så det ryker! // Carina

måndag 14 maj 2012

Brödrecept!

Måndagmorgon och det känns bra att få gasa på!

Idag serverade vi Exotisk kycklinggryta med Ris, en färggrann salladsbuffé, apelsinsalsa och mango chutney.
Dagens soppa var en krämig fisksoppa.
Recept på det nybakade brödet vi serverade idag.

20 pkt jäst
2 dl salt
3 dl rapsolja
10 liter vatten
1 liter solrosfrön
1 liter rågkross
2 dl kulörsoya
1 l rågflingor
1 l havregryn
1 liter apelsinmarmelad eller syltade apelsinskal
1dl blandade brödkryddor
6 kg rågsikt
ca: 10 kg vetemjöl


Kör så det ryker! // Carina

fredag 11 maj 2012

Kebabgryta!

I dag serverade vi kebabgryta och ris som alternativrätt serverades skånsk kalops med potatis!

Kebabgryta! 400p
50 kg lövtunnt splittat nötkött
10 gröna paprikor
10 röda paprikor
15 finhackade gula lökar
10 strimlad rödlök
7 st vitlök solo
5 dl tomatpuré
5 dl chilisås
1 dl hackad chili
2 dl kebabkrydda (paprika, spiskummin, oregano, cayennepeppar, koriander)
5 dl köttbuljong
ca. 15 liter vatten
1 dl citronjuice
1 liter ananasjuice
Salt och peppar

Till grytan fanns en svalkande youghurt och ris.

Kör så det ryker! // Carina

Reklampelare!

Skolan skickar ut Reklam till alla elever som söker gymnasieutbildningar till hösten!

Jättekul att få en plats i detta häfte.
Vi i köket har som mål att servera en vällagad och näringsrik måltid varje dag. En måltid som ska strärka och ge kraft till att eleverna ska kunna uppnå sina mål i sina studier. Otroligt viktigt är att maten ser inbjudande ut så att den lockar eleverna till att smaka. Vi försöker också i möjligaste mån att servera alternativrätter, stor salladsbuffé samt dagens soppa och nybakat bröd.

Kör så det ryker! // Carina



torsdag 10 maj 2012

Resfeber!

Jag har haft semester och har gjort min största resa någonsin!

Därför har det varit mindre blogginlägg.

Nu är jag tillbaka och ett ny uppdatering är på gång.

Kör så det ryker! // Carina