fredag 30 mars 2012

Får jag lov!

För alla elever väntas nu ett långt och härligt påsklov!

Vi i köket ska också ta lite ledigt för det är dags att sticka iväg en liten sväng.

Idag serverade vi Skinklasangette en färggrann salladsbuffé, nybakat örtbröd. Skålar med rostade solrosfrön, majs, inlagd chilifrukt m.m

En fräsch romansallad med ångade polkabetor och oliver, färskostcremé med soltorkade tomater.

Recept:
2 dl mjukost
1 dl finhackade soltorkade tomater i olja
1/2 dl finhackade svarta oliver
2 msk finhackad rödlök
ev. 1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk citronjuice
salt och peppar

Fjädrar också

Glad Påsk!

Kör så det ryker! // Carina


måndag 26 mars 2012

Härliga Måndag!

Frukostbuffén är i full gång!

Vi fortsätter att servera frukost på Fågelvik, från 7.25-9.45 är det öppet. För en billig peng får eleverna en möjlighet till en bra start på dagen. Vi hoppas att flera frukostgäster kommer att ta tillfället i akt och titta in till oss. I morgon serveras det Risgrynsgröt och nybakat rågbröd.

Rågbröd
Rågbrödet står i kylen över natten och kommer att vara rykande färskt till frukosten.

Recept:
20 pkt jäst
2 dl salt
3 dl rapsolja
10 liter vatten
1 kg rågkross
2 liter rågflingor
5 dl lingonsylt
2 flaskor ljus sirap
12 kg rågsikt
ca 3 kg vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och blanda i de övriga ingredienserna, blanda väl. Lägg upp degen på 10 oljade bläck. Pensla degen med oatlygrädde för att få fin färg och en blank yta. Strö över solroskärnor. Ställ i kylen över natt och grädda på morgonen i 175 grader i ca. 40 min.

Kör så det ryker! // Carina




torsdag 22 mars 2012

Världsvattendagen!

Åh åh vatten, stan är full av vatten!

Den 22 mars 2012 uppmärksammas Världsvattendagen för 19:e året i rad. Världsvattendagen hålls årligen den 22 mars för att fokusera uppmärksamhetenvikten av vatten och att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.

Skolan uppmärksammade denna dag och vi i köket serverade dricksvattnet i fina kannor med citron och gurkskivor.

Idag serverades Fågelviks Köttfärslimpa med gräddsås, rårörda lingon, pressgurka och potatis. Ett färgglatt salladsbord och en smaksatt keso med grillad paprika och vitlök.

Recept:
250 g naturell keso
1/2 grillad och skalad paprika
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal olek
salt och peppar

Mixa paprikan grovt och pressa vitlöken. Blanda i salt, svartpeppar och Sambal olek. Rör om.

Kör så det ryker! // Carina


tisdag 20 mars 2012

Vårens primörer!

Vi fortsätter i vårens tecken!

Mustig köttgryta
500g tärnat nötkött
1 hackad gul lök
1 skivad palsternacka
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 delade färska tomater
3 msk köttfond
1 tsk paprikapulver
3 msk rödvin
4 dl vatten
salt och peppar

Fräs köttet på hög värme, lägg i löken, palsternackan, kryddorna och tomatpurén låt detta fräsa med. Häll på vinet, fonden, tomaterna och vattnet. Låt detta koka tills köttet är mört.

2 skivade gula och vita morötter
1 dl finrensad färsk broccoli
1 strimlad röd eller gul paprika
1 hackad salladslök
 1/2 dl finhackade örter timjan, basilika och gräslök

Blanda morot och låt koka. Red ev. med maizena. Blanda till sist i de övriga ingredienserna. innan servering läggs de färska örterna i.

Till detta serverades en örtcreme och pressgurka.

Romanesco och blomkål tillsammans med den snabbinlagda gurkan.
Recept:
2 skivade gurkor
0.5 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten
hackad persilja

Späda salladsblad med groddar, kålrabbi och örtdressing

recept:
1 dl blandade Örter som mixas i lite olivolja
1 vitlöksklyfta
3 dl cremefraiche
salt och peppar
3 msk mixad eller finhackad purjolök eller salladslök
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
Blanda ihop.
Kör så det ryker! // Carina


måndag 19 mars 2012

Pang på rödbetan!

Våren är på G och köket vill gärna uppmärksamma den!

Nu är det kul med alla skott, groddar och färska örter.
I dag serverade vi Pasta Carbonara, ett färgrikt salladsbord och en pizzasallad som kryddats med färsk basilika.
Recept på Carbonara
600 g strimlad rökt skinka
2  finhackade schalottenlökar
1 msk skinkbuljong
svartpeppar, cayennepeppar och salt

Fräs detta i en vidbottnad gryta. Blanda i

1 dl vatten
1 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl riven ost eller ostcreme
 och låt koka några minuter. Gör en redning genom att ta 1 msk vetemjöl och 3 msk vatten, vispa slätt. Red av och låt puttra i ca. 7 min.



Rostade polkabetor som blandats med färska haricot verts, solroskärnor och bladpersilja.
Polkabetorna är rostade i lite olivolja och honung. En skvätt Balsaminco och lite salt och peppar.

Vitlöksgroddar, rödkålsgroddar och ärtskott.

Vårruset är igång och i morgon bjuder vi på en mustig köttgryta med vårens primörer.

Kör så det ryker! // Carina

onsdag 14 mars 2012

Salt & Sånt!

När man kan göra det där lilla extra!

Då känner man sig rik.
Örtsalt, Paprikasalt och Citronsalt

Helt perfekt att både ha i köket att salta med och fint med de olika färgerna att ställa på serveringsdisken.

Paprikasalt
Halvera och rensa en paprika och lägg på en plåt. Ugnen på 250 grader, bränn paprikan då blir det lätt att skala den. Mixa salt och paprika och ställ för torkning i ugn på 40 grader i ca 2 timmar. Sedan kan det eftertorka över natt. Mixa ev igen.

Örtsalt
Ta de örter du har, går både med frysta och färska. Mixa ihop med salt och låt torka.

Citronsalt
Riv citronskal och pressa citronsaft över saltet, blanda och låt torka.

Kör så det ryker! // Carina

tisdag 13 mars 2012

Vårkänslor!


Som solen fick riset sin färg!


Med lite gurkmeja så fick riset en gul fin färg. I dag serverades Risotto med en krämig örtsås.

6 port:
 5 dl ris som kokas i gurkmeja, salt och grönsaksbuljong.
1 dl ärtor
1 dl majs
1 dl lök
1 dl strimlad röd paprika
300 g strimlad kycklingfilé
300 g strimlad rökt skinka
1 tsk paprika pulver
salt och peppar
Koka riset. Fräs lök och kryddor i lite olja, blanda i riset, skinkan och paprikan. Låt fräsa några minuter. Fräs till sist med de grillade kycklingbitarna och grönsakerna.
Garneras här med rödlök och purjolök
Kör så det ryker! // Carina


fredag 9 mars 2012

Något i hästväg!

Engagemanget är på topp!

Så fantastiskt fint det blev. Tre elever har fotat två hästar i olika perspektiv. Våran vägg i skolmatsrestaurangen har fått liv.
Som Anders Litborn sa (mannen bakom arbetet) -Ett hästjobb att få upp men helt klart värt var enda minut.

Idag bjöd vi på Tacogratäng med tillbehör!

Brynt nötfärs som smaksätts med tacokryddor, lök, majs,grön och röd paprika. En blandning av:
1 dl ceme fraiche
1 dl ostcreme (cheddar)
1/2 dl majonäs
strök vi på och toppade med riven ost och krossade naschochips. Gräddas i ugn på 175 grader i 20 min.

tillbehör utöver majs, tomat, sallad, skivad rödlök

Hårda och mjuka majsbröd, youghurt, skivade bananer, ananas, tacosås, späda mangoldskott, minimajs.

Kör så det ryker! // Carina



torsdag 8 mars 2012

En bra start på dagen!

Frukostbuffé

I dag hade vi en liten försmak på frukosten vi börjar servera nästa vecka. Tanken är att erbjuda elever som idrottar mycket eller de som inte hinner äta frukost hemma att få en bra start på dagen.

Blåbär - jordgubb och mangosmothie

Recept
4 dl blåbär eller jordgubbar
1 liter lättfil
3 msk grädde
3 msk vanilinsocker
socker beroende efter sötman i fruk och bär.

eller

4 dl Mangopuré
1 liter lättfil
3 msk grädde
saft och skal från 1/2 apelsin
saft och skal från 1/2 citron
2 msk honung


Mixa i hop i mixer eller mixerstav.

Vi kommer att servera Gröt, 3 olika sorters pålägg, ost, grönsaker, apelsinklyftor, smör, bröd, sylt, fil, smothie, flingor, kuddar och müssli.


Flingor, kuddar och hemgjord müssli

Recept på Müssli
1 msk olja
1 msk valfritt socker (råsocker, farinsocker, muskovadosocker)
1 dl havregryn
1 dl cornflakes
1 msk vetemjöl
3 msk honung
Hetta upp oljan och blanda i socker och honung, låt detta smälta. Blanda i grynen, mjölet och cornflakes. Detta ska bli lite krispigt. Öka upp müsslin med mera gryn, linfrö, solrosfrön, ev. torkade blåbär eller russin.

Idag hade vi SLA och speciellt inbjudna gäster för att provsmaka och utforma den frukosten vi kommer att servera nästa vecka.

Vi hälsar alla elever och lärare välkommna till skolrestaurangen på tisdag 13/3 kl. 7.25-8.00 eller
9.15-9.45
Kör så det ryker! // Carina



tisdag 6 mars 2012

Matlust!

Idag serverade vi en soppa ur Skolmatsgastro kokboken!
En soppa med kokosgrädde, röd curry och lime - smaker som får tankarna till soliga Thailand. Serverades idag med en grön currytopping för de som ville vara extra heta och ett nybakat vitlöksbröd.

Kycklingsoppa med sting
Kycklingfilé i strimmlor
Röd chili
Röd paprika
Färsk ingefära
Wokgrönsaker
Purjolök
Broccoli
Vitlök
Röd currypasta
Vatten
Kokosgrädde
Lime

Kör så det ryker! // Carina

måndag 5 mars 2012

Hipp hipp Hurra!

I dag provade vi att ha färska blommor ute på borden i Restaurangen!


Det gick ju bra..

I dag bjöd vi på Italiensk ost och skinksås!

4 port
600 g strimmlad skinka
1 gul lök
1 msk olivolja
15 cm strimlad purjolök
1/2 strimlad röd paprika
1 dl hackade örter (timjan, basilika, oregano)
1 dl ostcreme
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 dl mjölk
3 msk skinkbuljong
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
salt och svartpeppar
ev. maizena
Fräs löken, skinkan, paprikan, paprikapulver, peppar och buljongen i oljan. Späd med vatten, grädde, ostcremen och cremefraichen. Låt småkoka 10 min red ev. med maizena, lägg i de hackade färska örterna. Salta.
Vi garnerade kantinerna med chiliflingor, hackad purjolök och basilika.
Serveras med pasta.

Vi serverade en färgrik grönsaksbuffé och så dessa skålar!

Sallad med vitlöksgroddar, Salsasås, Blomkål, romanesco, broccoli, Marinerade Gulbetor, Gula morötter.

Vitlöksbröd

Ett ört och vitlöksbröd står i kylen i natt. Gräddas i morgon bitti för att serveras till kycklingsoppan som serveras i morgon.

Kör så det ryker! // Carina

fredag 2 mars 2012

Kursa Lugnt!

Denna gång i Tranemo!

Hilde som vanligtvis jobbar som kock på Vara konserthus och jag har varit i Sjuhäradsbygden och inspirerat till fantasirik matlagning. Att från ett grundrecept kunna smaksätta med olika tillbehör, lätt kunna smaksätta salt, koka salsa som ett proffs, baka olika sorters bröd och hitta matglädjen.

Två dagar med väldigt duktiga deltagare.
På måndag är jag tillbaka på Fågelvik och Kör så det ryker!

 // Carina