tisdag 28 februari 2012

Saken är Biff!

85 kg färs som blev till Husets pannbiff!

Vi serverade idag även alternativa rätter, några bläck skink och kycklinglasange. Biffen var den som tog hem matchen endast 10 stycken kvar efter serveringens stängning.

Husets pannbiff som serverades med Gräddsås, Potatis och Rårörda lingon.
Recept:
500 g köttfärs
1 mixad lök
0.5 dl ströbröd
1 mixad rå potatis (25g)
1 ägg
1 msk kalvfond 
 0,5 dl vatten
salt och peppar

Mixa potatis och lök i vattnet. Häll detta över ströbrödet, ägget, fonden och kryddorna låt svälla några minuter. Blanda i färsen. Forma till biffar.

Vi serverade ett härligt färgrikt salladsbord, skålar med romanesco, kålrabbi, pressgurka och gula ärtor.
Ärtorna läggs i blöt över natten och kokas mjuka i gurkmeja.
Mixa gul lök med olja, timjan, citron, salt och peppar och marinera ärtorna.

Kör så det ryker! // Carina

måndag 27 februari 2012

Tropikerna!

I stundens hetta blev det lite vilt!

Visst var vi sugna på att servera dagens lunch i bastkjolar och kokosnötter när vi idag bjöd på Exotisk kassler med tropiska tillbehör.

Recept: 4 port
500g kassler i skivor
1 dl krossad ananas
1 dl ananas i bitar
1 dl mangopuré
3 msk fin hackad paprika
1/2 st hackad röd chilifrukt
ev. finhackad mynta
3 msk grädde
1 dl riven ost
Lägg kasslern i en ugnsfast form och blanda ananas, mango, chili, paprika och strö över detta på kasslern. Häll över grädden och strö över osten och gratinera på 175 grader i ca. 20 min.
Serveras med ris.

De tropiska tillbehören vi serverade till detta var färsk ananas, mangobitar, bananer i skivor, romansallad med granatäpple, en het salsa sås och en krämig currysås.

Här fanns också ett färgglatt salladsbord och rostade solrosfrön.

I morgon serverar vi husets pannbiff
80 kg färs som blandades ihop och rullades till precis lagom stora biffar. Står startklara i frysen, bara att sätta in i ugnen i morgon.

Kör så det ryker! // Carina

torsdag 23 februari 2012

UPPåNER!

En händelserik dag på Fågelviksgymnasiet!


Stort mediapådrag när projektet UPPåNER presenterades på skolan.
UPPåNER – 10-dagars folkfest i Tibro 1-10 juni med Timbuktu som dragplåster.

Företag och verksamheter i Tibro samlas till en stor picknick.Vi följer med våra ungdomar ut och bjuder på en härlig grillbuffé.

Vi hade idag också en Eftergymnasiedag. Högskolor och företag var på skolan för att locka och vägleda ungdomar till att välja rätt efter gymnasietiden på Fågelvik.

Vi serverade idag stekt Kycklingfilé med Taisås, Jasmineris/Ris och så en kokostopping, ett färgsprakande salladsbord och så lite andra tillbehör.

Tomatsallad (körsbärstomat, plommontomat, bifftomat), Krispig sallad med citronrostade gulbetor, Ananasbitar.

Tomat och fetaostbröd
En laddning rykande nygräddat skivat bröd redo att läggas i korgar.
Recept:
20 pkt jäst
2 dl olivolja
2 dl salt
2 flaskor sirap
10 l vatten
ca. 18 kg vetemjöl
2 liter krossade tomater
2 liter tärnad fetaost

Blanda degen på traditionellt sätt. När degen precis släpper bunkens kanter häll i tomaterna och fetaosten. Blanda försiktigt ihop. Smörj 8 gastronombläck med olivolja, platta ut ca. 2 liter deg i varje form och ställ in det övertäckt i kylen över natten. Dagen därpå gräddas det i ugnen på 175 grader i ca. 40 min.

Tai - Sås
8 port
1 tsk riven ingefära
1 tsk salt
2 krm peppar
2 msk olja
1 dl strimmlad purjolök
1 dl strimlad rödlök
1 dl finstrimlad röd paprika
1 dl morotsstavar (tändsticksstora)
1 dl strimlad rotselleri
2 dl chilisås
2 dl kinesisk soya
1 tsk sambal olek
2 msk mango chutney
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl grädde
Fräs grönsakerna i oljan och blanda i övriga ingredienser och låt koka i 10 min. Serveras till stekta kycklingfileér.

Kör så det ryker! // Carina




onsdag 22 februari 2012

Korvkalas!

I dag serverade vi korvbuffé!


Bratwurst, Chorizo, varmkorv och grillkorv.
Serverades med Fågelviks egengjorda mos, en färgsprakande salladsbuffé, grillade palsternackor, rödbetor och kålrot, vitlöksmarinerade paprikor i olika färger, maschésallad med mangoldskott och vitlöksgroddar, grillgurka.

I kylen i natt står ett tomat, basilika och fetaostbröd och jäser, ska bli otroligt gott till morgondagens lunch.

Kör så det ryker! // Carina

tisdag 21 februari 2012

Ute på äventyr!

Jag får chansen genom Nationellt Centrum För Måltiden!

Idag har jag varit utlånad till Vara och tillsammans med Hilde har vi inspirerat ett härligt gäng ifrån Örebro. Vi har rimmat fisk, blandat egna kryddblandningar, bakat bröd och lagat en mängd olika rätter som funkar i de flesta förskolor och skolor.

Att laga rätten ända ut i serveringen genom att garnera upp bläck/fat så att det ser inbjudande till att smaka.

Vi jämförde frysta alt. färska grönsaker och vägde för och emot.

Vegetariska rätter, en kesotårta och en morotspaj. Vi rimmade fisk, jämförde orimmat och rimmat pratade för och nackdelar.

Rätterna ställdes upp med just den rättens tillbehör, var och en för sig.

Denna dag har varit enormt rolig. Ett härligt gäng som jag hoppas få se mera av. I morgon är jag på Fågelviksgymnasiet igen och Kör så det ryker! // Carina

tisdag 14 februari 2012

Sportlovet!

Ett lov med möjligheterna att se nya möjligheter!

Några dagar att få samla ihop och komma igen. Vi har varit uppe i taket och städat lampor.

Målaren har varit här och målat en fondvägg där Gymnasieinriktningen media kommer att hänga upp sina årstidsfotografin.
Den här väggen kommer att bli kanon. En händelserik vägg i skolmatsrestaurangen.


Väggen vid serveringsdisken är nu vit, kommer att bli fräscht till den nya menytavlan.


Nya matsedlar med spännande inslag varje vecka är lagda.

Och så är varorna inför nästa vecka beställda!

Två roliga och inspirerande dagar på Fågelvik. I morgon är hela teamet från köket i Hjo på kurs. Resten av veckan är jag på några av kommunens förskolor. Det ska bli skoj.

Kör så det ryker! // Carina




fredag 10 februari 2012

Kyckling på fredag!

Fredag veckan före sportlov!

Idag bjöd vi på Fransk pastagratäng och Kyckling. En krämig gratäng med smak av dijonsenap och dragon.

Recept: 4 port
160 g lasangnetter
1/2 hackad lök¨
1 msk olja
1 msk dijonsenap
1 dl creme fraiche
1/2 dl mjölk
1/2 dl ostcreme
1 dl paprika i olika färger
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk dragon
salt, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar

Lägg pastan på en oljad plåt, lägg i lasangetterna och lite salt plus 2 dl vatten. Fräs löken, paprikan och kryddorna i oljan. Låt kallna. Blanda i ostcreme, mjölk och cremefraiche. Lägg blandningen över pastan, strö över riven ost och gratinera 20 min i 175 grader.

Kör så det ryker! Carina

onsdag 8 februari 2012

Hoppsan Kerstin!

I dag serverade vi Torsk!

God tillväxt, tillförsel av friskt saltvatten samt en robust återhämtnings- och förvaltningsplan har lett till att torsken i Östersjön återhämtat sig snabbare än vad många tidigare trott. Tack vare denna återhämtning kan vi köpa svenskfångad MSC-certifierad torsk.

MSC = Marine Stewardship Council
Certifierat hållbart fiske


Pocherad Torsk serverades med räk och dillsås, Potatis


Kör så det ryker! // Carina

tisdag 7 februari 2012

Skolmatsgastro!

I dagarna sitter en juryn och tar ut de fem lag som får vara med att tävla om årets skolkock 2012!

Det är snart dags för Rosenknopparna att lämna över stafettpinnen. 24 april står det nya förväntansfulla och vältränade kockar på GastroNords mässa i Stockholm redo för startsignal.

Idag serverade vi Husets köttgryta med Barskepotatis, fetaostcreme, soltorkade tomater och en härlig färgrik grönsaksbuffé.

Husets köttgryta som var en Ungersk köttgryta.

Recept:
600 g tärnat nötkött av högrev eller fransyska
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 röda paprikor
1 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 msk färsk timjan
1/2 dl röd vin
köttbuljong
salt och peppar
2 msk vetemjöl
4 dl vatten


Kör så det ryker! // Carina

fredag 3 februari 2012

Happy Friday Wok!

I dag serverade vi kycklingwok med currydressing!

Nudlarna lägger vi i blöt i kallvatten i ca: 20 minuter innan stekning. Då blir det spänst kvar i nudlarna under hela serveringen. I denna woken har vi strimlad kyckling, bambuskott, vattenkastanjer, paprika, rödlök, morot. haricot verts, minimajs som kryddats med grön currypasta, kinesisk soya och salt och peppar.

Currydressing
Currydressingen är gjord med en egen äppelchutney!
Recept:
olja
äpple
gul lök
curry
honung eller lite äppelmos
salt och peppar

Fräses mjukt i en gryta
tillsätt lite äppelcidervinäger och låt detta koka in. Låt svalna.

Blanda i majonäs och creme fraiche.

Det lilla extra!

Kör så det ryker! // Carina









onsdag 1 februari 2012

Det går bra nu...

Helt fantastisk att få sådan härlig respons på vårat arbete!

Visst vi jobbar hårt vissa dagar för att få till det....... men det är det värt. Att få möta nöjda gäster varje dag är det bästa betyg man kan få.

Idag serverade vi en krämig Italiensk pastasoppa, nybakat bröd, matiga sallader i buffén.
Till efterrätt serverades äppelpaj med fluffig vaniljsås.

Brungräddat solros och morotsbröd
Recept
50g jäst
3 msk olivolja
1/2 dl sirap
1 tsk salt
1 mixad morot
0,5 l vatten
ca: 1,2 kg mjöl
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet, tillsätt salt, olja, mixad morot, sirap rör om. Tillsätt mjölet, arbeta degen. Degen ska precis släppa bunkens kanter. Låt jäsa i 30-45 min. Rör om degen och lägg upp den på en oljad form, strö solrosfrön över och låt jäsa ytterligare ca.30 min. Grädda i 180 grader i ca 20 min.

Äppelpaj
Recept
6-8 äpplen skalade och i klyftor
2 msk sirap
1 msk kanel
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g smält smör
Äppleklyftor på en ugnsfast form, ringla sirap och strö kanel över. Blanda ihop pajdegen och klicka ut den över äppelklyftorna. Grädda i ugnen på 200 grader i ca :30 min

Här kommer receptet på den krämiga soppan
till 100 liter

11.4 kg lök
1,36 dl curry
olja
13,6 kg skivade morötter
9,1 kg skivad purjolök
68,1 liter svampbuljong
3,27 liter tomatpuré
4 kg pasta cochiglette
18 liter creme fraiche
2,7 dl timjan
2,7 dl oregano
salt och peppar

Fräs lök och curry i olja. Tillsätt skivade morötter och purjolök. Häll i buljong, tomatpuré och creme fraiche. Lägg i pastan och fyll på med vatten till lagom mängd. Blanda i timjan och oregano. Låt koka i ca. 10 min. Smaka av.

Kör så det ryker! // Carina



Meny för Radio Skaraborg!

Veckomatsedel som presenterades i radion!

Den lokala radiostationen i Skövde ringde igår eftermiddag till Fågelviks köket. Reportern frågade om jag kunde svänga ihop en lättlagat matsedel för alla vardagshjältar. Recepten fick en tidsbegränsning på 45 min annars var det fritt att låta fantasin flöda. 

Lyssningsarkiv:


Matsedel

Onsdag

Köttbullar XL serveras med rårörda lingon och potatisgratäng alt. rostade potatisar med pepparcreme. Köttbullar rullas till XL variant!
Recept:
500g blandfärs (60/40)
1 dl ströbröd
1 ägg
1 potatis
1 dl vatten
1 lök
3 msk flytande köttbuljong (går fint med tärning också)
salt och peppar
Blötlägg ströbrödet i en mix av potatis, lök, vatten. Lägg i färsen och häll sedan i köttbuljongen (eller riven köttbuljongstärning). Krydda med salt och peppar
Torsdag
Soupe au Pistou = Grönsakssoppa med basilikapesto serveras med nybakat bröd alt. matmuffins.Vill du ha en matigare soppa servera hackat stekt bacon till.
Soupe au Pistou
250 g haricots verts
2 tsk olivolja
2 krossade vitlöksklyftor
1 selleristjälk, hackad
3 tärnade morötter
4 tärnade potatisar
150 g gröna ärtor
5 dl grönsaksbuljong
3 tomater
4 tärnade zucchini
150g nudlar brutna i bitar
salt och peppar
Skålla tomaterna i kokande vatten, skär ett kryss i tomaterna och koka dem så skalet lossnar. Dra av allt skal och hacka tomatköttet lägg i soppan mot slutet av kokningen.
Hetta upp oljan i en kastrull, lägg i lök och vitlök och fräs på låg värme i 5 min eller tills de mjuknat. Tillsätt selleri, morot, och låt dessa få fräsa med i ca. 10 min. Tillsätt potatis, haricots verts och buljongen. Späd med 1 – 1.5 liter vatten och låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i de gröna ärtorna. Smaka av med salt och peppar. Serveras med en klick Pistou och ett nygräddat bröd.
Vill du ha en matigare soppa kan du servera bacon tärningar att strö över.
Pistou
6 vitlöksklyftor
80 g basilikablad
100g parmesanost riven
2 dl olivolja

Fredag

Kycklinglasagne serveras med en härligt spröd grönsallad (romansallad) alt. havets lasange eller skinklasange
Kycklinglasange
Grilla 3 st kycklingfileér. Jag marinerade kycklingen med olja, citron, honung, paprikapulver, chillipulver och svartpeppar.
Ostsås:
50 g smör
1 dl vetemjöl
svartpeppar och salt
9 dl mjölk
1 dl grädde
4 dl riven smakrik ost
Smält smöret och lägg i svartpeppar och salt. Rör i vetemjöl och späd med mjölk och grädde. Låt småkoka några minuter. Lägg i den rivna osten. Låt småkoka ytterligare några minuter.
Tomatsås:
1 dl hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
3 msk tomatpure
2 msk socker
2 msk rött vin
800 g krossade tomater
2 msk örter (basilika, timjan)
1 msk grönsaksbuljong
Fräs löken i oljan och blanda i de övriga ingredienserna och smaka av med salt & peppar. Låt puttra i 30 min.
Skiva kycklingfileérna tunnt och lägg i en ugnsfastform, ostsås, lasagneplattor, kycklingskivor, tomatsås, lasagneplattor osv. avsluta med lasagneplattor och ostsås. Strö över lite riven ost och grädda i ugn 200 grader i 30 min.

Måndag

Ört och lime överbakad sej serveras med potatis och tomatsallad
600 g rimmad sej
Rimningslag:
1 dl salt
1l vatten
rimningstid: 8 min
Sås
2 dl creme fraiche
skal och saft från en lime
1 dl hackade örter (gräslök, dill, mynta, persilja)
1 bit hackad purjolök
1 klyfta pressad vitlök
salt och peppar (svartpeppar, cayennepeppar)
Lägg dem rimmande fisken på en smord ugnsfast form. Pressa över lite lime. Blanda örterna med limen, kryddorna och örterna. Bred över fiskfileérna och grädda i ugn 175 grader i ca. 8 min eller tills fisken innertemp är ca. 55 grader.
Serveras med ris eller potatis.

Tisdag

Salsakorv serveras med potatismos eller pasta och en härlig spenatsallad
Salsa
Recept:
1 msk olivolja
1 st schalottenlök
1st vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1/2 dl krossad ananas
1/2 röd paprika
3 msk vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung
ev. chilifrukt
2 färska tärnade tomater
salt och peppar
Hetta upp oljan och lägg i den tärnade löken. Fräs med den tärnade paprikan, tomatpuré och kryddor, späd med vatten, vitvinsvinäger och dom krossade tomaterna. Låt koka i 10 min. Blanda i de tärnade färska tomaterna, ananasen och smaka av med honungen. Ev. blanda med chilifrukt.
Salsa kan man använda till mycket! Tomatröra som den är eller på den skivade falukorven gratieneras med ost i ugnen på 175 grader i 20 min. Serveras med potatismos

Kör så det ryker! // Carina